Çocuklarda Gelişim Geriliği Nasıl Anlaşılır, Düzelir mi?

Çocuklarının yaşıtlarına göre daha kısa boylu ya da daha zayıf olduğunu fark etmek, ailelerin aklına ¨Çocuğumun gelişimi normal mi?¨ sorusunu getirir. Anne ya da baba kısa boylu veya zayıfsa da çocuklarındaki bu durumun yapısal olduğunu düşünebilir. 

Ancak kimi zaman çocuklarda yetersiz beslenme ya da hormonal hastalıklara bağlı olarak da gelişim geriliği görülebilir. Çocuğunuzda gelişimsel gerilik olup olmadığının işaretlerini anlamak ve doktorunuza başvurmak için bazı bilgileri öğrenmenizde fayda vardır. 

Büyüme ve Gelişim Geriliği Belirtileri Nelerdir?

Büyüme ve gelişim geriliğinin en büyük belirtileri, boy uzama ve kilo alım hızının yavaş olmasıdır. Çocuklar, yaşlarına ve cinsiyetlerine göre belirli oranlarda gelişim gösterir. Çocukların normal gelişim sürecini takip edip etmediğini anlamak için boy ve kilo ölçümlerinin yapılıp büyüme eğrilerinin kontrol edilmesi gerekir. Büyüme eğrisine göre boy ve kilo oranları %10’un altında kalan çocuklar, kritik sınırda kabul edilir ve doktor kontrolüne ihtiyaç duyar.

Gelişim sürecini takip etmek için çocukların boy ve kilo ölçümleri düzenli aralıklarla yapılır ve persentil değerleri kaydedilir. Çocuğunuzun boy, kilo, baş çevresi ve yaş değerlerini girerek pratik bir şekilde persentil hesaplaması yapmak için Büyüme Takip Aracı’nı kullanabilirsiniz. Gelişim geriliğinin diğer belirtileri ise sık hastalanma, yüzün yaşa göre çok daha genç-küçük görünmesi ya da zihinsel gelişimde geriliktir. 

Çocuklarda Gelişim Geriliğinin Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda Gelişim Geriliği Belirtileri

Büyüme ve gelişim geriliğinin en yaygın nedeni, çocuklarda yetersiz beslenmedir. Sağlıklı gelişimleri için ihtiyaç duydukları besinleri alamayan çocuklar beklenilen büyüme eğrisini takip edemeyebilir. Büyüme geriliğinin diğer nedenleri ise şunlardır:

  • Bazı kalp, sindirim ve akciğer hastalıkları

  • Büyüme hormonu eksikliği

  • Tiroid bezinin yetersiz çalışması

  • Down sendromu

  • İskelet displazisi gibi genetik kaynaklı hastalıklar

Gelişim geriliği semptomları ile ilgili daha detaylı bilgi almak için ¨Büyüme Geriliği Belirtileri Nelerdir?¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Büyüme ve Gelişim Geriliği Tedavi Edilir mi?

Çocuklarda büyüme ve gelişim geriliği, erken teşhis sayesinde önemli ölçüde tedavi edilebilir. Büyüme geriliğinin tedavisi ile doktorlar tarafından çocukların, yaşıtlarının boy kilo ölçülerini yakalaması için beslenme tedavisi tavsiye edilebilir. Beslenme tedavisinin bir parçası olarak da doktor tavsiyesi ile uzman beslenme ürünleri alınabilir. 

Raporlu mama olarak da bilinen tam destekli uzman beslenme ürünleri, çocukların gelişimleri için ihtiyaç duydukları protein, vitamin, mineral, yağ ve karbonhidratları içerir. 

Çocuklarda büyüme geriliği takibi kararı verilmeden önce yapılacak muayenede doktor tarafından bazı bilgiler talep edebilir:

  • Anne babanın boyu sorulabilir.

  • Çocuğun o güne kadar yapılmış boy, kilo ve baş çevresi ölçümlerinin kayıtları talep edilebilir. Doktor ya da hemşire tarafından alınmamış olsa da evde yaptığınız ölçümleri doktorunuza verebilirsiniz.

  • Ailede; ergenliğe geç giriş, boy kısalığı ya da herhangi bir hastalığın bulunup bulunmadığı bilgisi istenebilir. 

  • Çocuğun doğum uzunluğu, kilosu ve baş çevresi değerleri sorulabilir.

  • Çocuğun sağlık durumu ve varsa kullandığı ilaçların bilgisi alınabilir.

Çocuklarda yetersiz beslenmeye bağlı büyüme geriliğinin beslenme tedavisi ile düzelebilen bir durum olduğunu hatırlamakta fayda vardır. Çocuğunuzun boy, kilo ölçümlerini düzenli aralıklarla gerçekleştirerek %10 persentil değerinin altında olduğunu fark ettiğinizde doktorunuza başvurabilirsiniz.