Yemeğin türünü beğenmediği, kokusu hoşuna gitmediği ve hatta rengi güzel olmadığı için çocuğunuzun yemek yemeyi reddettiği olmuştur. Ancak çocuğunuzda düzenli devam eden bir iştahsızlık sorunu gözlemliyor veya kilo alımında sorun olduğunu düşünüyorsanız, çocuğunuzun beslenme programında bazı değişiklikler yapmanız önerilir.
İshal, kabızlık gibi sindirim sistemi sorunları yaşadıkları, antibiyotik gibi reçeteli ilaçlar kullandıkları ya da anemi (kansızlık) oldukları zaman çocuklarda iştahsızlık yaşanabilir.
Uzun süreli iştahsızlık sonucu çocuklar günlük besin ihtiyaçlarını karşılayamayıp kilo verebilirler. Çocuğunuzun besin ihtiyacını karşılayamaması ise büyüme geriliği yaşayıp yaşıtlarından geride kalmasına neden olabilir. Çocuğunuzun günlük beslenmesinde protein, kalori, lif, vitamin ve minerallerin bulunmasına özen göstererek sağlıklı gelişimi destekleyen besinleri almasına yardımcı olabilirsiniz. Çocuklarda iştah artırmaya yardımcı olan öğün önerilerimizi uygulayarak çocuğunuzun normal gelişimine destek verebilirsiniz.
Çocuklar İçin İştah Açan Yiyecekler
İştahsızlık yaşadığı dönemlerde çocuğunuza büyük porsiyonlarla sevmediği yemekleri vermek yerine zevk alabileceği besleyici öğünler hazırlayabilirsiniz. Böylece gelişme çağındaki çocuğunuz günlük olarak ihtiyaç duyduğu protein ve kalori gibi temel besin kaynaklarını tüketebilir. Çocuğunuzun günlük besin ihtiyacını karşılaması ve yemek yeme isteği duyması için şu besinlere haftalık öğünlerinde yer verebilirsiniz:
1. Yumurta, Kırmızı Et ve Daha Fazlası
Protein, çocukların gelişimi için büyük önem taşıyan bir besin kaynağıdır. Yeterli protein alınmadığı zaman çocuklarda kemik ve eklem ağrısı, yorgunluk, bağışıklık sisteminin zayıflaması, konsantrasyon düşüklüğü ve yaraların geç iyileşmesi gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
Protein bakımından zengin gıdalar çok çeşitli olduğu için çocuğunuzun iştahsızlık yaşadığı durumlarda bile yiyebileceği kadar keyifli öğünler hazırlayabilirsiniz. Örneğin çocuğunuz kahvaltıda protein kaynağı peyniri ya da yumurtayı yemek istemezse onun yerine yoğurdun içine çilek ve bal katarak hazırladığınız eğlenceli besini tüketmesini sağlayabilrisiniz.
Ara öğünlerde ise badem ve kabak çekirdeği gibi kabuklu yemişler yedirerek protein tüketmesini sağlayabilirsiniz. Öğlen ve akşam yemeklerinde tavuk, köfteli hamburger, kıymalı makarna, kuru fasulye, nohut gibi çocukların asla reddetmeyeceği protein zengini öğünler hazırlayabilirsiniz.
2. Sebze, Meyve ve Süt Ürünleri
Vitamin ve mineraller sağlıklı gelişim için ihtiyaç duyulan, eksikliği durumunda çeşitli sağlık problemleri gözlemlenebilen besin kaynaklarıdır. Örneğin A vitamini göz, D vitamini kemik sağlığı için demir organlara oksijen taşınması, kalsiyum kemik sağlığı için gereklidir. Çocuklar, vitamin ve mineralleri sebzeler, meyveler, tahıllar ve baklagillerle süt, yoğurt, peynir gibi hayvansal gıdalardan karşılayabilirler.
Bunu hayata geçirmek için çocuğunuzun her gün mevsimine uygun taze meyve ve sebze tüketmesine özen gösterebilirsiniz. Çocuklar meyve yemeyi sevse de sebzeyi reddedebilirler. Bu gibi durumlarda çocuklarda iştah açmak için sebzeyi diğer yemeklerin içine katabilir ya da sebzeli içecekler (smoothie) hazırlayabilirsiniz. İştahsız çocuklara sebze yedirmenin yollarını öğrenmek için ¨Çocuklara Sebzeyi Sevdirmenin 4 Yolu¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
3. Kalori Zengini Gıdalar
Çocukların vücutları, enerji için kalori alımına ihtiyacı duyar. Ancak sağlıklı ve dengeli bir beslenme için kalorinin şekerli, asitli, trans yağlı veya koruyucu maddeler içeren gıdalardan alınmaması önerilir.
Çocuğunuzun severek tüketeceği şekersiz fıstık ezmesi, ev yapımı muzlu yoğurt, zeytinyağlı pizza, peynirli kek ya da balla tatlandırılmış kuruyemişler hazırlayabilirsiniz.
4. Kuru Meyveler, Baklagiller ve Daha Fazlası
Çocukların iştahsızlık yaşamasına yol açan yaygın sebeplerden biri de kabızlıktır. Sindirim sisteminin düzene girmesi için günlük beslenmede lif kaynağı gıdalara yer verilebilir.
Çocuğunuza atıştırmalık olarak kuru incir, kuru kayısı yedirebilir ya da kuru meyvelerden yapılmış hoşaf içirebilirsiniz. Kahvaltıda domates, biber ve salatalık sunabilir; ekmek, makarna ve pirinçte tercihinizi tam tahıllı olanlardan yana kullanabilirsiniz.
Bonus: Doktor veya Diyetisyen Desteğini Değerlendirin
Çocuğunuzun iştahsızlığına hızlı kilo kaybı eşlik ediyorsa doktorunuza danışmanızda fayda vardır. Doktor ya da diyetisyeninizin tavsiyesiyle çocuğunuza uzman beslenme ürünü desteği sunabilirsiniz. Raporlu mama da denilen tam destekli uzman beslenme ürünleri, çocukların günlük beslenme ihtiyaçlarına özel olarak hazırlanmıştır. Muz ve çilek gibi aromaları sayesinde çocuklar uzman beslenme ürünlerine severek tüketebilirler.Çocuğunuzun yaşıtlarına göre normal büyüme seyrini takip edip etmediğini kontrol etmek için de Büyüme Takip Aracı’nı kullanabilirsiniz.