Vitamin, mineral ve lif bakımından zengin olan sebzelerin çocukların sağlıklı gelişiminde önemli bir yere sahip olduğu bilinir. Sebze yedirme ile ilgili iyi bilinen bir diğer konu ise çocukların sebze yemeye gösterdikleri dirençtir. İstenmeyen sebzeler, masa altına saklanan yemekler ve anne babaların verdiği mücadeleler... Tüm bunların size de yabancı gelmediğini tahmin ediyoruz. Nasıl mı?
Yapılan bir araştırmaya göre incelenen 3 yıl içerisinde 10 çocuktan 9’u yeterli miktarda sebze tüketmemiş. Peki, neredeyse tüm anne babaların çocuklarına sebze yedirirken karşılaştıkları zorlukları birkaç adımda aşabileceğinizi biliyor muydunuz? Sebzeyi sevdirme yöntemleri ile ilgili bilgi edinerek siz de çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri almasını sağlayabilirsiniz. İşte, sebze yemeyen çocuklar için çözümler.
1. Sevdiği Yemekleri Sebzeyle Hazırlayın
Çocuğunuz yeni bir lezzet ile tanışmayı pek istemeyebilir. Sevdiği yemekleri tadı baskın olmayan sebzelerle hazırlayarak yeni lezzetlere daha kolay alışmasını sağlayabilirsiniz. Yemeklere köri, tatlı biber, sumak gibi baharatlar da katarak sebze lezzetinin arka planda kalmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin köftesine pırasa ve karabiber, kısıra rendelenmiş havuç ve sumak ya da pizza tabanına karnabahar ekleyebilirsiniz.
2. Mutfağa Çocuğunuzla Birlikte Girin
Sizinle birlikte yemek yapması çocuğunuzun bir şeyleri başarma hissi yaşayıp mutlu olmasını sağlayabilir. Kendisi hazırladığı için de bu yemeği isteyerek yiyebilir. Yaşı ne olursa olsun çocuğunuzun yemek hazırlığına sunabileceği katkılar vardır. Örneğin çocuğunuzla birlikte markete giderek sevdiği malzemelerin yanında bir de rengini beğendiği bir sebzeyi seçmesini isteyebilirsiniz. Mutfakta ise çocuğunuz sebze yıkama, baharatlama gibi yaşına uygun hazırlık aşamalarını yapabilir. Gün sonunda ise aile sofranızda kendi hazırladığı sebzeli yemeği sunmanın tatlı gururunu yaşayabilir.
3. Eğlenceli Tabaklar Hazırlayın
¨Çocuğa nasıl sebze yedirilir?¨ sorusunun çocuk karakterine hitap eden en uygun cevabı oyunlaştırmaktır. Çocuğunuz sebzeyi sağlıklı olduğu için yemek istemeyebilir. Ancak bunu bir eğlence olarak görürse sebzeyi denemeyi reddetmeyebilir. Kahvaltı tabağında çocuğunuza peynir, zeytin ve sebzelerden oluşan eğlenceli figürler hazırlayabilirsiniz.
Atıştırmalık olarak da sebzeleri zeytinyağında kızartarak ya da közleyerek yedirebilirsiniz. Sağlıklı atıştırmalığa eğlence katmak için de dipsoslar hazırlayabilirsiniz. Çocuğunuz evde hazırladığınız mayonez ve haydari gibi soslara batırılmış çıtır havuç dilimlerini severek yiyebilir.
4. Rol Model Olun
Anne baba olarak sağlıklı yemek tercihlerinde bulunarak çocuğunuza rehberlik edebilirsiniz. Çocuğunuzla en az bir öğünü aile sofrasında yiyerek onun sizin beslenme alışkanlıklarınıza tanık olmasını sağlayabilirsiniz. Çocuğunuz henüz konuşamayacak kadar küçük olsa bile ona sağlıklı beslenmenin neden önemli olduğunu anlatabilirsiniz. Sebze tüketmenin onu yapmaya zorladığınız bir şey değil, kendi sağlığı için dikkat etmesi gereken bir konu olduğunu zamanla anlayabilir.
Çocuklar Günde Ne Kadar Sebze Yemeli?
Günlük sebze tüketim miktarı yaşa ve cinsiyete göre değişmekle birlikte 1 porsiyon yaklaşık 150 gramdır. Sağlık Bakanlığı Beslenme Rehberi’ne göre önerilen günlük sebze tüketim miktarları şöyledir:
-
2-3 yaş kız ve erkek çocuklarda 1 - 2,
-
4-6 yaş kız ve erkek çocuklarda 2,
-
7-10 yaş kız ve erkek çocuklarda 2 - 2.5,
-
11-14 yaş kız çocuklarda 2 - 2.5 - 3, erkek çocuklarda 2.5 - 3 - 3.5 porsiyondur.
Çocuğunuz herhangi bir sağlık durumuna bağlı olarak beslenme güçlüğü yaşıyorsa doktorunuza danışabilirsiniz. Doktorunuzun önerisiyle çocuğunuza tam destekli uzman beslenme ürünleri vererek gelişimi için ihtiyaç duyduğu besin kaynaklarına ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.