İnsan yaşamının ilk 2 yılı hem sağlığın korunmasında hem de bilişsel ve sosyal becerilerin artırılmasında çok önemlidir. Biz artık biliyoruz ki bir çocuğun genetik olarak sahip olduğu zeka potansiyeli hayatının ilk yıllarında iyi beslenme ve pozitif uyaranlarla artırılabiliyor. Tam tersi şekilde uygun olmayan şekilde beslenme, olumsuz deneyimler, uyaran eksikliği ise sahip olduğu genetik zeka potansiyeline ulaşmasına engel olabiliyor.
Çocuklarda beyin gelişimi nasıl ilerler?
İnsan beyni, hamileliğin başlangıcından, bebeğin 2. doğum gününe kadar uzanan ilk 1000 günde olağan üstü bir gelişim göstererek erişkin boyutunun yaklaşık %80’ine ulaşır. Yani bebeğin yetişkinliğine temel oluşturan birçok zeka unsuru doğumdan itibaren hızla gelişir.
Bebeklik döneminde bilişsel zeka ve beyin gelişimini destekleyen en önemli çevresel faktör ise beslenmedir.
Bilişsel gelişim; akıl yürütme, planlama, problem çözme, karmaşık fikirleri anlama, hızlı öğrenme ve deneyimlerden ders alma gibi genel zihinsel süreçleri içerir.
Çok sayıda çalışma bilişsel gelişimi destekleyici şekilde beslenmenin sosyal zeka gelişimi üzerine de olumlu etkileri olduğunu ve bu etkinin erişkinliğe kadar uzadığını göstermekte.
Bilişsel gelişimi destekleyici beslenmenin ipuçları nelerdir?
Dünya Sağlık Örgütü, bebekler ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmelidir diyor. Anne sütü eksikliği veya yokluğunda devam sütü yani formül mama kullanımı ve 6. ayın sonunda uygun şekilde ek gıdaya geçiş ile birlikte ilk yıl ana öğünün anne sütü/formül mama olduğunun unutulmaması gerekli. Doğru beslenme hem ideal büyüme ve gelişmenin, hem de sağlıklı beyin gelişiminin temelidir.
Bir yıldan uzun süre emzirilen bebeklerde motor becerilerle ilişkili beyin bölgelerinde büyüme artışı görülmüştür. Emzirilen çocuklarda daha sonra dil becerileri, görme ve motor kontrolde artış gözlenmiştir.
Bebeklik dönemi gelişimi beslenmeyle desteklenmediğinde, bebeğin yaşına göre gelişim ve öğrenme sürecinin gerisine düştüğü gözlemlenmiştir.
Bu dönemde, bebeğin farklı yapıda besin ihtiyaçları yüksektir. Örneğin; Demir, insan vücudunda oksijen taşır. Bu nedenle beyine oksijenin taşınması dolayısı ile de beynin gelişmesi ve çalışması için hayati öneme sahiptir. Aynı zamanda, “Taurin” beyin ve göz gelişimi için son derece önemli bir amino asittir. Benzer şekilde, beyindeki sinir hücrelerinin yapısında yer alan DHA gibi yağların, beslenme yolu ile
desteklenmesi beyin fonksiyonlarının işlevselliği açısından çok önemlidir. Gene hem zeka hem de fizyolojik gelişim için esansiyel(Vücudun üretemediği dışarıdan alınması gereken) yağ asitleri olarak ifade edilen Uzun Zincirli Çoklu Doymamış Yağ asitleri yani “Omega 3 ve 6” ların alımı beyin gelişimi açısından son derece önemlidir.
Eğer bebek anne sütü ile besleniyorsa beyin gelişimi için son derece önemli olan bu yağları, Demir ve Taurin’i anne sütünden alabilir. Ancak anne sütünün yokluğu veya yetersizliğinde bebeğin beyin gelişimini destekleyebilmek adına zengin Demir, Omega 3 ve 6, DHA ve Taurin içeren devam sütlerini seçmek bebeğinizin bilişsel gelişimini desteklemek açısından uygun olacaktır.
Dr. Elif Pınar Çakır (@guncel_anne)