Hiperaktif Çocuklar İçin Beslenme Önerileri

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), davranışları kontrol etme ve konsantre olma becerilerini etkileyen bir sağlık durumudur. Genellikle çocukluk döneminde teşhis edilebilen hiperaktivitenin tedavisi doktor kontrolünde gerçekleştirilir. Tedavinin yanı sıra ailelerin de dikkat etmesi gereken bir konu vardır: Hiperaktif çocuklarda yeterli beslenme. 

Aşırı hareketlilik nedeniyle hiperaktif çocuklar yaşıtlarına göre daha fazla kalori tüketebilir; çünkü çok hareketli olmak, çok kalori harcamak anlamına gelir. Vücudun enerji ihtiyacı karşılanmadığı zaman ise yaşa göre yeterli kilo alınamayabilir. Ayrıca yemek saatlerinde dikkati dağınık olduğu ya da kullandığı ilaçlar iştahını etkilediği için de sağlıklı gelişim adına ihtiyaç duyduğu besinleri tüketemeyebilir. Yetersiz beslenme ise gelişim geriliği gibi sağlık problemlerine neden olabilir. 

Hiperaktif Çocuklar Nasıl Beslenmeli?

Hiperaktif Çocuklar İçin Beslenme Tavsiyeleri

Hiperaktivite ve beslenme ilişkisinde dikkat edebileceğiniz konular şunlardır:

  • Kalori İhtiyacının Karşılanması: Çocuğunuzun protein ve kalori bakımından zengin 3 ana öğün ve 3 ara öğün yemesine özen gösterebilirsiniz. Çocuğunuzun yeterli kilo alıp almadığını kontrol etmek için Büyüme Takip Aracını kullanabilirsiniz. Çocuğunuzun kilo değerleri yaşına göre %10’un altında ise doktorunuza başvurabilirsiniz. Hiperaktif çocuğunuza büyüme geriliği teşhisi konulduğu takdirde doktorunuzun tavsiyesi ile uzman beslenme ürünleri desteğine başvurabilirsiniz. Raporlu mama olarak da bilinen tam destekli uzman beslenme ürünleri, çocukların gelişimleri için ihtiyaç duydukları protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri içerir. 

Hiperaktif Çocuklar İçin Beslenme Önerileri

  • Protein Tüketiminin Önemi: Protein, kas ve doku yenilenmesine yardımcı olan önemli bir beslenme kaynağıdır. Çocuğunuzun sağlıklı gelişiminin sürmesi için düzenli olarak protein bakımından zengin yumurta, kırmızı et, baklagiller ve kümes hayvanları gibi gıdaları tüketmesine özen gösterebilirsiniz. Çocuğunuzun protein ve kalori alımını artırmak için ise porsiyonlarını büyütmek yerine protein ve enerji zengini yiyecekler ile yemekler hazırlayabilirsiniz. 

  • Öğün Planı: Günlük olarak ihtiyaç duyduğu kalori miktarını doktorunuza danışarak çocuğunuza özel bir öğün planı hazırlayabilirsiniz. Çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu kalori ve yağı ise sağlıklı gıdalardan almasına özen gösterebilirsiniz. Renklendirici veya tatlandırıcı içeren paketli gıdalar yerine taze meyve ve sebze gibi sağlıklı alternatifleri tercih edebilirsiniz. Şekerli, gazlı içecekler yerine de çocuğunuza taze meyve ile tatlandırdığınız süt ya da yoğurt içirebilirsiniz. Çocuğunuzun günlük öğünlerinin bir parçası olabilecek iştahını açacak yemek tariflerini öğrenmek için de ¨Tarifler¨ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

  • Dengeli Beslenme ve Hiperaktivite: Vücudun normal fonksiyonunu yerine getirmesi için yağ, karbonhidrat, protein, vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Hiperaktif çocuklar da tüm bu besin ögelerini içeren dengeli bir beslenmeye ihtiyaç duyar. Çocuğunuz herhangi bir sağlık problemi nedeniyle yeterli ve dengeli beslenemiyorsa uzman beslenme ürünleri desteğine başvurabilirsiniz. Doktorunuzun önerisiyle çocuğunuzu besleyeceğiniz tam destekli uzman beslenme ürünleri; protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral içeriği ile normal gelişimi destekler. 

Çocuğunuzun yaşıtlarına göre farkla kısa ya da zayıf olduğunu gözlemlediğinizde doktorunuza danışmanızda fayda vardır. Büyüme geriliği teşhisi konlduğu zaman ise doktor ya da diyetisyeninizin tavsiyesi ile uzman beslenme ürünleri desteği alarak çocuğunuzun gelişimine destek olabilirsiniz. 
 

Kaynak 1

Kaynak 2

Kaynak 3