İştahsız Çocuklar İçin 10 Öneri

Siz de çocuğunuzun iştahsızlığından çok çeken annelerden misiniz? Çocuğunuz için “Ne yapsam yemek yediremiyorum, çok iştahsız” diyorsanız, bu yazıyı mutlaka okumalısınız.

İştahsız çocuklar için bazı küçük ama etkili yöntemler uygulayabilirsiniz. Çocuğunuzun iştahsızlığına çözüm olacak, yemek yeme alışkanlığı kazanmasını sağlayacak 10 beslenme önerisini aşağıda bulabilirsiniz:

1- İştahsız çocuklar için ısrarcı olmayın, bekleyin

Çocuğunuz yemek yemediyse veya tabağını yarım bıraktıysa ısrarcı olmak yerine bekleyin. Çocuğunuz elbette acıkacaktır. İştahsız çocuğu kendi seçimlerine bırakıp acıktığı zaman yemesine müsaade etmelisiniz. Kendi haline bırakırsanız çocuk bir süre sonra kendi yeme şeklini bulacaktır. 

2-Yemek aralarını en az 3-4 saat olarak belirleyin

Çocuk beslenmesinde çocuğun acıkmasına fırsat tanımak gerekir. Sürekli bir şeyler yemesi için uğraşmak çocukta iştahsızlığa neden olur ve yemek yeme hevesini kaçırır. Çocuğunuzun iştahsız olmayıp acıkmasına fırsat tanımak için yemek aralarını 3-4 saat olarak belirleyin. Yemek aralarında çocuğunuzu besin değeri düşük, abur cubur yiyeceklerden uzak tutun.

3- Yemek yemenin önemini ona büyüme mesajlarıyla anlatın

İştahsız çocuklar için beslenmenin önemini kavratan hikayeler, masallar anlatmak işe yarabilir; siz de çocuğunuza buna benzer örnekler verin. Tabağındaki yemekleri bitirirse daha güçlü olacağını, süt içerse kemiklerinin gelişeceğini ve boyunun uzayacağını söyleyin. Yediklerinin ona katacağı olumlu sonuçları bilmesi, iştahsız çocuğunuzun yemek yeme isteğini artıracaktır.

4- Yemek anını çekici hale getirin

Beslenmenin eğlenceli olduğunu çocuğunuza hissettirin. Gülen suratlı bir makarna tabağı, çiçek şeklindeki yumurta halkaları gibi besinleri çocuğunuzun hoşuna gidecek şekilde tabağında düzenleyebilirsiniz. Çocuk yemekleri ile iştahsızlık sorunu çözülebilir, yemek zamanları hem sizin hem de onun için daha keyifli olabilir.

5-Yemeğinizi ailecek yiyin

Yemekleri ailecek yemeye özen gösterin. Hatta yemek ve sofra hazırlık sürecinde çocuğunuzun da küçük desteklerini almanız onun da yemek yemeyi daha çok istemesini sağlayacaktır. Yemekte sizin de sofrada oluşunuz ve yemek yiyor oluşunuz ona örnek olacaktır.

Dokuz aylıktan itibaren bebeğinizi aile sofrasına oturtabilirsiniz. Masada rahat oturabilmesi için uygun ortam yaratın. Boyuna uygun boyutta bir iskemle ve rahat kullanabilmesi için uygun boyutta çatal kaşık gibi gereçler sağlayın.

6- Sebzeyi sevdiği yemeklere ekleyin

İştahsız çocuklar için sebze yedirmek için birkaç farklı yöntem denenebilir. Çocuğunuz sebze yemek istemiyorsa, salatalık ve havuç gibi sebzeleri çiğ olarak, çubuk biçiminde hazırlayın. Sevdiği yemeklere, örneğin çorbalara, köftelere ya da soslara rendelenmiş olarak ekleyin, iştahsız çocuğunuz sevdiği yemeklerle sebzeleri de fark etmeden yiyebilir. Çocuklarda beslenme sırasında rol model olmak çok önemlidir. Evde siz de sebze yemekleri yiyin, böylelikle çocuğunuz sizden  de görerek zamanla sebze yemeye alışabilir.

7-Tüketebileceği miktarda yemek koyun

Çocuk yemeklerinde porsiyon miktarı önemlidir. Fazla miktarda koyduğunuz yemek, çocuğunuzu korkutabilir. Bunu dikkate alarak iştahsız çocuğunuzun tabağına tüketebileceği miktarda yemek koyun. Doyduğuna dair bir işaret aldığınızda ise yemeği bitirmesi için ısrar etmeyin. Doğru çocuk beslenmesinde, çocuğu fazla miktarda değil, gerekli olan besinlerle belirli oranlarda ve düzenli olarak beslemek gerektiği aklınızda olsun.

8- Farklı protein kaynaklarını kullanın

Sağlıklı çocuk beslenmesinde protein önemli bir yere sahiptir. İştahsız olan çocuğunuzun protein alması için farklı besinler tüketmesini sağlayabilirsiniz. Kırmızı et, balık ya da tavuk eti ile birçok yemek çeşidi hazırlayabilirsiniz. Ayrıca kuru baklagillerin en güçlü ürünü olan mercimek de iyi bir protein kaynağıdır. Mercimek gibi nohut, kuru fasulyede de et gibi protein ve mineraller bulunur. Seviyorsa mutlaka bu baklagillerin yemeğini yapın. Yumurta, yoğurt, bulgur ile badem, fındık ve ceviz gibi kuruyemişler de yüksek protein içerdiği için çocuk beslenmesinde mutlaka yer almalıdır.

9- İştahsız çocuklar için meyveler ulaşabileceği yerde olsun

Çocuk beslenmesi içinde sağlıksız atıştırmalığa yer yoktur. Bu tür gıdaların tüketilmesi çocuğun iştahsızlığına neden olduğu gibi bağışıklık sistemini de zayıflatır. Çocuğunuzun şeker ihtiyacını meyveden karşılaması için özendirici olun. Daha çok ve severek tüketmesi için çocuğunuzu farklı meyvelerle tanıştırın, ona alternatifler yaratın. Ayrıca meyveleri çocuğunuzun ulaşabileceği bir yere koyarak tüketmesini özendirebilirsiniz.

10- Beslenme Tedavisine Uyum Gösterin

İştahsızlık sebebi ile çocuğunuz yeterli kalori alımını sağlayamıyor olabilir. Bu gibi durumlarda, çocuk doktorunuzun da kontrolleri sonucunda çocuğunuza Uzman Beslenme Tedavisi yani raporlu mamalar önerilebilir. Raporlu mamalar, protein, karbonidrat ve mineraller bakımından zengin tam destekli beslenme ürünleridir. Doktorunuzun önerdiği bu tedaviye miktar ve süre olarak uyum göstermek çocuğunuzun gelişimi için oldukça önemlidir. Raporlu mamalar hakkında daha fazla bilgi almak için 'Çocuklara Özel Raporlu Mama Nedir?' içeriğimizi okuyabilirsiniz.