1 Yaş Çocuk Gelişimi

Ne mutlu size ki çocuğunuz artık 1 yaşında.  Şimdi sizi, çocuğunuzun yürüyüp koşacağı, konuşma denemeleri yapacağı, her gün yeni şeyler öğreneceği ve bunları size heyecanla göstereceği hareketli günler bekliyor. Çocuğunuzun bu hareketli dönemine ilişkin pek çok soru aklınıza gelebilir. 1 yaş çocuk gelişimi ile ilgili merak edeceğiniz bu soruları sizin için derledik.

1 yaş çocuk gelişimine göre ideal boy kilo ne olmalıdır?

Çocuklarda büyümenin en önemli ipuçlarını, boy ve kilo değerleri verir. Her çocuk farklı gelişim gösterse de, çocuklar 1 yaşına geldiğinde doğum kilosunun yaklaşık 3 katına ulaşmış olur. 1 yaş erkek çocuk boyunun ortalama 75 cm, kilosunun 10 kg olması beklenir. 1 yaş kız çocuğunun ideal boyu 74 cm, kilosu ise 9 kg’dir. Çocukların büyüme takibinin, doğumdan itibaren düzenli aralıkla yapılması gerekir. Siz de çocuğunuzun büyümesini ve ay ay gelişimini Büyüme Takip Aracı yardımı ile hesaplayabilirsiniz.

1 yaş çocuk gelişimi sürecinde beslenme nasıl olmalıdır?

1 yaş çocuk beslenmesinde ana öğünleri anne sütü ve/veya devam sütü oluşturur. Ara öğünlerde ise çocuğun ayına uygun ek (katı) gıdalar tercih edilebilir. Ancak çocuk beslenmesinde 2 yaşına kadar ana besin kaynağının anne sütü olduğu olduğu unutulmamalıdır. Anne sütünün yokluğunda ya da eksikliğinde ilgili sağlık personelinin önerisi ile devam sütü verilmesi gerekir. Ek gıda ise 1 yaş çocuk beslenmesinde, destekleyici öğün olarak yer almalıdır.

Çocuğunuza uygulayacağınız ek gıda beslenme programının, 5 temel besin grubundaki gıdalardan dengeli bir şekilde oluşturmaya dikkat etmeniz önerilir. Çocuğunuzun gerekli besin ve kalori ihtiyacını protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve minerallerden dengeli bir şekilde alması çok önemlidir. Bu şekilde çocuğunuz sağlıklı büyüme ve gelişme adımlarını atacaktır.

1 yaş çocuğunun zihinsel gelişimi nasıl olur?

1 yaşındaki çocuğun zihinsel becerileri geçmiş aylara göre hızlı bir şekilde artmaya başlar. Daha çok gözlemler ve daha çabuk öğrenir. Çocuğunuz artık kendisine söylenenleri anlayabilir. Tek aşamalı komutları yerine getirmeye başlar. Çocuğunuz bu dönemde artık nesneler arasındaki farklılıkları ve benzerlikleri de görebilir. 1 yaş çocuk gelişiminde hafıza giderek güçlenir.

1 yaş çocuğunun sosyal ve dil gelişimine nasıl olur?

1 yaş çocuğu çok hızlı bir sosyal gelişim içindedir. Hareketlendikçe her şeyi keşfetmek ve özgür olmak ister. 1 yaş çocuk gelişimi sürecinde çocuğunuzun keşfettiklerini öğrenip, deneyimleyip, pekiştirmesine destek olabilirsiniz. Etrafındaki konuşmaları ve kelimeleri gün geçtikçe daha çok anlayacağı için kelimeleri daha fazla taklit eder, yeni sesler ve kelimeler söylemeye başlar. 

1 yaş çocuğu neler yapmaya başlar?

1 yaş çocuk gelişimi sürecinde yürümeyle ilgili önemli gelişmeler yaşanır. Çocuğunuz bu dönemde tek başına ayağa kalkıp eşyalara tutunarak yürüyebilir. Yatağına ya da koltuklara tırmanarak çıkıp inebilir.  1 yaş çocuk gelişimi içinde motor kabiliyetlerinde de gözle görülür farklılıklar olur. Cımbız tutuşuyla kitabın sayfalarını çevirebilir. Eline kalem verdiğinizde rastgele noktalar ve küçük çizikler yapabilir. Yeme içme sırasında kaşığı daha iyi kavrayabilir.

Kaynakça:

  • WHO - World Health Organization Weigh/Height for Age Tables

https://www.who.int/childgrowth/standards/sft_wfa_girls_p_0_5.pdf?ua=1

  • Pedagoji Derneği- Çocuğun Dil Gelişimi

https://pedagojidernegi.com/cocugun-dil-gelisimi/

  • Türkiye Çocuk Nörolojisi Derneği- Çocuk Gelişimi

http://www.cnd.org.tr/index.php?cat=38

  • Çocuk Gelişimi Eğitimi ve Sağlığı- Rukiye Yenibaş- İSMEK Yardımcısı Annelik Usta Öğreticisi

 https://ismek.ist/files/ismekOrg/File/ekitap/cocuk/COCUK.PDF