Okul Öncesi Çocukların Gelişimi - 4 Yaş
Çocuğunuz 4 yaşına girdi, artık karşınızda bebeksi kelimelerle konuşmayan, duygularına ve kendine ilişkin sorulara tam olarak yanıt verebilen sevimli bir 4 yaş çocuğu var. Okul öncesi çocuk gelişiminde sadece fiziksel değil, duygusal, sosyal, zihinsel olarak da gelişmeler yaşanır. İşte bu değişimlerin bir kısmı 4 yaş çocuk gelişiminde kendini gösterir. Peki 4 yaş çocuk gelişimi denildiğinde akla gelen en önemli değişimler nelerdir? Bu yazımızda okuyabilirsiniz.
4 yaş çocuk gelişiminde ideal boy ve kilo ne olmalıdır?
Birçok anne çocuğunun boy kilosunun ideal ölçülerde olup olmadığını merak eder. 4 yaşındaki kız çocuğunun ideal kilosunun 16,1 kg, erkek çocuğunun 16,3 kg olması beklenir. Boy uzunluğu 4 yaşındaki kız çocuğunda ortalama 102,7 cm, erkek çocuğunda ortalama 103,3 cm’dir. Çocukların büyüme takibinin, doğumdan itibaren düzenli aralıkla yapılması gerekir. Çocuğunuzun boy ve kilo gelişimi hakkında daha detaylı bilgi almak için 'Erkek Çocuk Boy Kilo Gelişimi' ve Kız Çocuk Boy Kilo Gelişimi' içeriklerimizi okuyabilirsiniz.
4 yaş çocuk beslenmesi nasıl olmalıdır?
4 yaş çocuğu her gün süt ve süt ürünleri, et, sebze-meyve, yağ ve tahıllardan oluşan her besin grubundan tüketmelidir. 4 yaş çocuk beslenmesi, çocuğun yaptığı fiziksel aktivite göz önüne alınarak ayarlanmalıdır. Bu dönemde çocuğunuza özellikle kahvaltı yapma alışkanlığını kazandırabilirsiniz. Çünkü kahvaltı, sadece 4 yaş çocuk gelişimi için değil tüm hayatını sağlıklı geçirmesi için yemesi gereken bir öğün ve edinmesi gereken bir alışkanlıktır.
4 yaşındaki bir çocuğun fiziksel becerileri nelerdir?
4 yaş çocuğu daha bağımsız, birçok işini kendi yapabilen, kontrolü gelişmiş ve biraz daha kendine yetebilen bir çocuk olur. Artık daha hızlı koşabilir, denge tahtası üzerinde yürüyebilir, üç tekerlekli bir bisikletin pedallarını çevirip sürebilir. Yemeğini kendi yer, kıyafetlerini kendi giyip çıkarır. 4 yaş çocuk gelişimine göre ince motor becerileri de artar. Fiziksel ve motor gelişimini desteklemek için düşmesine, koşup oynamasına, oyuncaklarını söküp yeniden birleştirmeye çalışmasına izin verebilirsiniz.
4 yaş çocuğunun bilişsel gelişimi nasıl seyreder?
4 yaş çocuğu renkleri doğru isimlendirir, sayı sayabilir. Hayal gücü giderek gelişir ve bu gelişimi siz oyunlarında ve anlattığı hikayelerde daha iyi gözlemlersiniz. 4 yaş çocuk gelişiminde zaman kavramı oturmaya başlar. Büyük-küçük ve aynı-farklı kavramlarını bilir. Bir konuya dikkatini 10-15 dakika verebilir. Yaşıtlarıyla birlikte oyun kurabilir ve birlikte oynayabilir.
4 yaş çocuğunun dil gelişim özellikleri nelerdir?
Kelime dağarcığı gelişen 4 yaş çocuğu ile artık rahatlıkla sohbet edebilirsiniz. Size, etrafında olup bitenleri öğrenmek için Ne zaman?, Nasıl?, Neden? ile başlayan sorular sorabilir. Çok soru sorması dil gelişimini hızlandırır. 4 yaş çocuk gelişimi ve 4 yaş çocuklarda öğrenme sürecini hızlandırmada dil gelişimine yardımcı olmak gerekir. Siz de çocuğunuzun dil gelişimini desteklemek için sohbet etmeyi, sorularına cevap vermeyi, ona sorular sormayı ve bolca kitap okumayı ihmal etmeyin.
4 yaş çocuklarda öğrenme süreci nasıl desteklenir?
4 yaşındaki çocuk fiziksel bağımsızlığının yanında duygusal ve sosyal bağımsızlığını da kazanmaya başlar. Artık duygularını çok daha iyi ifade eder ve özellikle kendi cinsiyetindeki yaşıtlarıyla daha uzun vakit geçirir. 4 yaş çocuk arkadaş edinme ve oyun oynama ile daha çok şeyi, daha hızlı öğrenir. Bu nedenle çocuğunuza oyun oynayabileceği ortamlar sağlamalısınız. Çünkü çocuğunuz oyun oynarken duygularını anlatmak, sosyalleşmek, yardım etmek, sıra beklemek ve kendini ifade etmek gibi birçok becerisini geliştirecektir.
Kaynakça