Çocuğunuz yeni bir büyüme dönemine, süt dişlerinin yerine kalıcı dişlerinin çıkacağı 6 yaşına girdi. Çocuğunuzun, artık kendisini daha iyi ifade ettiğini ve sosyal ilişkilerinin geliştiğini fark edebilirsiniz.
Mutluluk verici tüm bu büyüme işaretlerini görseniz de hala çocuğunuzun gelişimi için destek vermeniz gereken konular olacaktır. 6 yaş dönemi çocuk gelişimi ile ilgili önemli değişimler hakkında bilgi almak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
6 Yaş Çocuklarda İdeal Boy - Kilo Nasıldır?
Okul döneminde çocuğunuzun daha fazla arkadaşı oldukça siz de çoğu aile gibi çocuklar arasında boy - kilo kıyaslaması yapıyor olabilirsiniz. Bu tür kıyaslamalar yapmak yerine çocuğunuzun büyüme eğrisini takip edip etmediğini kontrol etmenizde fayda vardır. Çocuğunuzun yaşıtlarına göre sahip olduğu kilo ve boy uzunluğu aslında gelişimin önemli bir işaretidir. Çocuklar bulundukları yaşa göre belirli oranlarda kilo alıp uzarlar. 6 yaşındaki çocukların ortalama boy ve kiloları:
-
Kız çocukların ortalama ağırlığı 20.2 kg, erkek çocukların ise 20.5 kg’dir.
-
Kız çocukların ortalama boy uzunluğu 115.1, erkek çocukların ise 116 cm’dir.
Çocuğunuzun boy ve kilo ölçümlerini düzenli aralıklarla yaparak persentil değerlerini kontrol edebilirsiniz. Çocuğunuzun persentil değerlerini kolayca öğrenmek için Büyüme Takip Aracı’nı kullanabilirsiniz. Boy ve kilo değerlerinin, kritik %10 persentil değerinin altında olduğunu fark ettiğiniz zaman ise doktorunuza başvurabilirsiniz.
6 Yaşındaki Çocuklarda Hangi Motor Beceriler Gelişir?
İnce motor becerileri gelişmeye devam eden çocuğunuzun çizdiği resimler artık çok daha anlaşılır hale gelebilir. Çocuğunuz, en az 8 bölümlü bir insan vücudu çizebilir, desenleri kopyalayabilir; düğme ilikleme, ayakkabı bağlama gibi becerilerini geliştirebilir. ¨6 yaşındaki çocuk ne yapar?¨ sorusunun cevabı olan diğer motor beceriler ise şunlardır:
-
Hangi elini kullanacağı belirginleşir.
-
Art arda birkaç kez zıplayabilir.
-
Tek ayağının üzerinde 10 saniye durabilir.
-
İki tekerlekli bisiklet kullanabilecek kadar denge sağlayabilir.
-
Harfleri çizebilir.
-
Üç boyutlu bloklar oluşturabilir.
6 Yaşındaki Çocuklar Nasıl Beslenmeli?
Yeterli beslenme, okul çağındaki yani 6 yaş ve üzeri çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi için önem taşır. Çocuğunuzun atıştırmalıklar dahil günde 4-5 düzenli öğün yemesine ve yemeklerinde çeşitli besin kaynaklarının bulunmasına özen gösterebilirsiniz. Çocuklar gelişimleri için karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral gibi temel besin öğelerine ihtiyaç duyarlar. Çocuğunuzun öğünlerinde hangi besin gruplarına yer vermeniz gerektiğini öğrenmek için ¨7 Adımda Doğru Çocuk Beslenmesi¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Çocuğunuzun yeterli beslenemediğini düşünüyor, sık sık hastalandığını gözlemliyorsanız doktorunuza danışmanızda fayda vardır. Yetersiz beslenmeye bağlı olarak görülebilen büyüme geriliği gibi sağlık sorunlarının tedavisinde doktor tavsiyesi ile beslenme tedavisi uygulanabilir. Beslenme tedavisinin ayrılmaz bir parçası olan uzman beslenme ürünleri, çocukların günlük besin ihtiyaçlarını karşılamak üzere hazırlanmıştır.
6 Yaş Çocukların Sosyal Gelişim Özellikleri Nelerdir?
Dil becerileri gelişen 6 yaşındaki çocuklar, neler hissettiklerini ve düşündüklerini daha net ifade edebilirler. Kimi zaman yalan söyleyerek kabul edilebilir davranışların neler olduğunu öğrenme denemeleri yapabilirler.
Giderek daha bağımsız hale gelen 6 yaşındaki çocuklar için yaşıtları tarafından kabul edilmek daha önemli hale gelebilir. Ekip çalışmasını kavrayabilir ve arkadaşlarıyla iş birliği içinde oyun kurmaya başlayabilirler. Çocuğunuzun ekran süresinin fiziksel aktivite ile geçirdiği zamandan fazla olmamasına ve uykuya geçmesini önlememesine özen gösterebilirsiniz.
Çocuğunuzun yeterli ve dengeli beslenmesine, düzenli uyumasına ve hareket etmesine dikkat ederek gelişimini destekleyebilirsiniz. Çocuğunuzun gelişimine destek vermenin yollarını öğrenmek için de ¨Çocuğumun Yaşıtlarından Geri Kalmaması İçin Nelere Dikkat Etmeliyim¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.