Hamilelik döneminden itibaren en çok merak edilen konulardan birisi, ¨Çocuğumun boyu ne kadar uzun olacak?¨ sorusudur. Çocuklar büyüdüğü zaman boylarının yaşıtlarına göre kısa olduğu fark edildiğinde anne baba, kendi boylarına bakarak bir kıyaslama yapar. Peki, ¨Anne babası da kısa zaten.¨ şeklindeki yaklaşım doğru mudur? Genetiğin boy uzamasına etkisi ile ilgili doktorunuzdan bilgi alarak çocuğunuzun boyunu değerlendirmenizde fayda vardır.
Çocuklarda Boy Uzaması Genetik Bir Özellik mi?
Çocukların boy uzunluklarını belirleyen ana faktörlerden biri de genlerdir. Ancak çocukların ulaşabilecekleri en yüksek boya sahip olmalarını engelleyen bazı etkenler vardır. Bu etkenlerin başında yetersiz beslenme ve sağlık sorunları gelir. Çocuklardaki büyümenin düzenli olarak takip edilmesi gerekir. Çocukların boy uzaması belirli bir eğriyi takip eder. Anne babanın boyu ile kıyaslama yapmak yerine çocukların bu büyüme eğrisini takip edip etmediği kontrol edilmelidir.
Çocukların yaş ve cinsiyetlerine göre uzama oranlarının ortalamasını gösteren büyüme tablolarına persentil eğrisi denir. Çocukların boylarının normal seyrinde uzayıp uzamadığını öğrenmek için düzenli aralıklarla boy ölçümü yapılması gerekir. Boy ve kilo ölçümü ile elde edilen persentil değerlerini hesaplamak için Büyüme Takip Aracı’nı kullanabilirsiniz. Boy ölçümü sonucu elde edilen değerler kritik %10 persentil değerinin altındaysa da doktora başvurulmalıdır.
Çocuklarda Boy Kısalığı Neden Olur?
Çocuklar, anne babanın boyuna yakın ya da onlardan uzun boyda olabilirler. Ancak çocukların uzayabilecekleri en yüksek boya varmalarını engelleyen bazı durumlar vardır:
-
Yetersiz Beslenme: Beslenme, çocukların gelişiminde ve boy uzamasında büyük rol oynar. Boy uzama kapasitelerine ulaşmaları için çocukların düzenli olarak protein, vitamin, mineral, karbonhidrat ve yağ içeren besinleri tüketmeleri gerekir. Sağlıklı gelişime destek veren bu besin gruplarının hangi gıdalarda olduğunu öğrenmek için ¨Çocuklarda Boy Uzatan Yiyecekler Nelerdir?¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
-
Büyüme Geriliği: Yetersiz beslenme sonucu görülebilen büyüme geriliği çocuklarda boy kısalığına neden olabilir. Çocuğunuzun yetersiz beslendiğini düşünüyor, boyunun yaşıtlarına göre kısa olduğunu gözlemliyorsanız doktorunuza başvurmanızda fayda vardır.
Beslenme güçlüğü gibi durumlara bağlı olarak görülen büyüme geriliğinin tedavisi için doktorunuz beslenme tedavisi önerebilir. Beslenme tedavisinin bir parçası olan ve doktor önerisi ile kullanılan uzman beslenme ürünleri, çocukların günlük besin ihtiyacını karşılamak üzere hazırlanmıştır.
-
Hormonal Bozukluklar: Büyümeyi etkileyen tiroit ve büyüme hormonu gibi hormonlar vardır. Bu hormonların eksikliği durumunda çocuklarda boy kısalığı görülebilir. Çocuğunuzun boy ölçümünü düzenli olarak yapmanız ve %10 persentil değerinin altında bir değerle karşılaşmanız durumunda doktora başvurmanızda fayda vardır.
-
Uyku Düzeni: Çocuklarda boy uzamasına etki eden diğer bir faktör de uykudur. Uyku esnasında büyümeye yardımcı olan hormonlar salgılanır. Çocuklar yetersiz uyudukları zaman uyku hormonu baskılanır ve bu da boy uzamasını olumsuz etkiler. Bu nedenle düzenli uyku, boy uzaması için etkili faktörlerden biridir.