Çocukların fiziksel gelişim sürecini takip etmeleri, beslenmeyle yakından ilişkilidir. Çünkü genetik özellikler yani anne babanın boyu önemli olsa da çocuğun o boya ulaşması için beslenmesinde belirli yiyeceklerin bulunması gerekir. Çocuklarda boy uzatan yiyeceklerin ne olduğunu öğrenmeden önce boy ve kemik gelişimini destekleyen besin kaynaklarına göz atabiliriz:
-
Kas Gelişimi İçin Protein: Kas ve organ dokularının oluşması ile korunmasında protein önemli bir rol oynar. Çocuklarda protein eksikliği kas kütlesinin az olmasına ve boy kısalığına neden olabilir.
-
Sağlıklı Kemikler İçin Vitaminler: D vitamini vücuttaki kalsiyumun emilimine yardımcı olur. Bu nedenle çocuklarda boy uzunluğu ve kemik gelişimi için beslenmede D vitaminine yer verilebilir. Mevsimine uygun meyve ve sebze tüketimi ile A, B ve C vitaminlerinin alınmasında da fayda vardır.
-
Enerji İçin Karbonhidratlar: Çocuğunuzun vücudu, ihtiyaç duyduğu enerjiyi karbonhidratlar aracılığı ile alır. Hem dengeli beslenmede hem de boy uzaması için beslenmede tam tahıllı gıdalara yer verebilirsiniz.
-
Kemik Gelişimi İçin Mineraller: Boy ve kemik gelişimi için kalsiyum, manganez, iyot ve fosfor mineralleri açısından zengin gıdaların düzenli olarak tüketilmesinde fayda vardır.
Bu besin kaynaklarının yanı sıra Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin besinleri de düzenli olarak tüketmesini sağlayarak çocuğunuzun boy uzamasına destek olabilirsiniz. Omega-3 denildiği zaman mutlaka akla gelen balık yağı hakkında bilgi almak için ¨Çocuklar İçin Balık Yağının Faydaları ve Zararları Nelerdir?¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Boy Uzatan Yiyecekler Nelerdir?
Beslenmesinde yapacağınız küçük ama etkili değişiklikler sayesinde çocuğunuzun gelişimine destek verebilirsiniz. Sizin için hazırladığımız boy uzatan yiyecekler listesine göz atarak ¨Çocuğumun boyu nasıl uzar?¨ sorusunun cevabına ulaşabilirsiniz.
1. Yumurta
Özellikle yumurtanın beyazı iyi bir protein kaynağıdır. Yumurtada proteinin yanı sıra iyot, selenyum, Omega-3 yağ asidi ve D vitamini vardır. Çorbaya katarak ya da kahvaltıda vererek çocuğunuzun her gün yumurta yemesine özen gösterebilirsiniz.
2. Balık
Protein, Omega-3 ve D vitamini açısından zengin olan balığa haftada 1-2 kere çocuğunuzun öğünlerinde yer verebilirsiniz.
3. Yoğurt
Çocuğunuzun güçlü kemiklere sahip olması için kalsiyum ve D vitamini bakımından zengin olan yoğurdu tüketmesine özen gösterebilirsiniz. Çocuğunuz yemek istemediği takdirde yoğurdu yiyeceklerin içerisine katabilir ve kahvaltısında peynir yedirebilirsiniz.
4. Kuruyemişler
Çocuğunuzun reddetmeyeceği yiyeceklerden olan kuruyemişler kemik ve eklem sağlığını destekleyici besinlerdir. Çocuğunuzun düzenli olarak ceviz, badem ve fındık gibi kuruyemişler yemesine özen gösterebilirsiniz.
5. Süt
Süt; kalsiyum, magnezyum, D vitamini ve protein açısından zengin bir besindir. Süt proteini alerjisi ya da obezite gibi bir sağlık durumu olmadığı takdirde çocuğunuza tam yağlı süt içirebilirsiniz.
6. Kırmızı Et
Demir ve protein bakımından zengin olan kırmızı eti de çocuğunuzun haftalık beslenme düzenine dahil edebilirsiniz. Ancak kırmızı etin tüketim miktarı ile ilgili olarak doktorunuza danışmanızda fayda vardır.
7. Baklagiller
Yemeklerin vazgeçilmezlerinden olan baklagiller, protein ve demir bakımından zengin gıdalardır. Fasulye, barbunya ve mercimek gibi baklagilleri günlük beslenmenizin bir parçası haline getirebilirsiniz.
8. Sebze ve Meyveler
Vitamin ve mineraller bakımından zengin, dengeli bir beslenme için çocuğunuzun günlük olarak meyve sebze yemesine dikkat edebilirsiniz. Özellikle süte karşı alerjisi olan çocuklarda kalsiyum bakımından zengin koyu yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi önerilir.
Çocukların Boy Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Çocuklarda boy uzamasına yardımcı olan yiyecekleri öğrendiniz. Şimdi sıra, çocuğunuzun yaşıtlarına göre boyunun normal değerlerde olup olmadığını öğrenmekte. Büyüme ve gelişme geriliğinin tespiti için başvurulan yöntemlerin başında persentil hesaplama, yani Büyüme Takip Aracı ile çocuğun gelişiminin kontrol edilmesi gelir. Aileler, çocukların cinsiyet ve yaşına göre boy ve kilosunun normal seyirde gidip gitmediğini bu takip aracını kullanarak öğrenebilir.
Yaşına göre boy ve kilo değerleri %10 değerinin altında kalan çocukların gelişimlerinin çocuk doktoru aracılığı ile değerlendirilmesi önerilir. ¨Büyüme Takip Aracı¨ ile çocuğunuzun boy-kilo gelişimini takip edebilir ve gerekli durumlarda doktorunuza başvurabilirsiniz.
Çocuğunuzun gelişimi yaşıtlarına göre geri kaldığında yani büyüme geriliği durumundan şüphelenildiğinde, doktorunuzun reçete edeceği uzman beslenme tedavisine başlanır. Çocuklara özel raporlu mama olarak da bilinen uzman beslenme ürünleri; içeriklerindeki protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineraller ile çocukların normal gelişimine destek olur.