Çocuğunuz daha minik bir bebekken her ay kontrole gittiniz ve sağlık durumu ile ilgili doktorundan bilgiler aldınız. Bebeğiniz büyüdükçe kontrol sıklıkları azalmış olabilir.
Ancak çocuğunuzun 18 yaşına gelene kadar sağlıklı olsa bile düzenli doktor kontrolüne ihtiyaç duyduğunu biliyor muydunuz? Büyüme takibi ya da büyümenin izlenmesi olarak adlandırılan bu kontroller, çocuklarda büyüme sorunlarının tespit edilmesi açısından önem taşır. Dilerseniz gelin, büyüme takibine dair bilgilere birlikte bakalım ve çocuğunuzun gelişimine nasıl destek vereceğinizi öğrenin
Çocuklarda Büyüme Nasıl Takip Edilir?
Doğumu takip eden saatlerde öncelikle bebeklerin boyu ve kilosu ölçülür. 1 yaşına kadar her ay çocuk doktoruna gidilerek ölçümler tekrarlanır. 1-2 yaş arası en az 3 ayda bir, 2-6 yaş arasında 6 ayda bir, 6 yaşından 18 yaşına gelene kadar da her yıl düzenli olarak doktor kontrolüne gidilmelidir.
Bebekler 18 aylık olana kadar baş çevreleri, kiloları ve boyları ölçülür. 18 aydan sonra ise sadece boy ve kiloları ölçülmeye devam eder. Ölçüm sonuçları, persentil denilen büyüme tablolarına bakılarak değerlendirilir. Tabii her ay düzenli doktor kontrolüne gidilmese de gelişimin takip edilmesi için ailelerin boy-kilo ölçümünü evde düzenli olarak yapmasında fayda vardır. Ayrıca 2 yaşından sonra da bu ölçümlere devam edilmesi ve 18 yaşına kadar büyüme takibinin yapılması önerilir.
Çocukların boy ve kiloları kritik %10 değerinin altında ise bir sağlık sorunu bulunup bulunmadığına dair doktor muayenesi yapılır. Çocukların boy ve kilolarının %10 persentil değerinin altında olmasının nedeni yetersiz beslenme ya da hormonal rahatsızlıklar olabilir. Bu gibi sağlık sorunları sonucu ise kimi zaman çocuklarda gelişim geriliği görülebilir. Gelişim geriliği olan çocuklarda yaşıtlarına göre kısa boyluluk, zayıflık, sık sık hastalanma gibi durumlar görülebilir. Büyüme hormonu eksikliği gibi bazı sağlık sorunları kaynaklı da olabilmekle birlikte gelişim geriliği genellikle yetersiz beslenme ile ilişkili olabilir.
Yetersiz beslenmeye bağlı gelişim geriliği, erken teşhis sayesinde tedavi edilebilir. Erken tanı konulabilmesi için de büyüme takibinin aksatılmadan gerçekleştirilmesi gerekir. Yetersiz beslenme kaynaklı büyüme geriliğinde doktor tavsiyesi ile beslenme tedavisine başlanabilir. Beslenme tedavisinin bir parçası olan ve doktor tavsiyesi ile kullanılan uzman beslenme ürünleri de çocukların gelişimleri için ihtiyaç duydukları besin kaynaklarını içerir.
Büyüme Takibi ile İlgili Nelere Dikkat Edilmeli?
Büyümeye paralel olarak doktor kontrolü sayısı azaldığı için ailelerin de büyüme takibini yapmalarında fayda vardır. Çünkü yaşa göre boy kısalığı ya da zayıflık gibi bir durumun varlığını tespit etmek için düzenli olarak ölçümlerin gerçekleştirilmesi ve büyüme eğrisinin kontrol edilmesi gerekir.
Her ay çocuğunuzun boyu ve kilosunu ölçerek persentil değerini hesaplayabilirsiniz. Persentil hesaplamak için de Büyüme Takip Aracı’nı kullanabilirsiniz. Evde boy ve kilo ölçümünün püf noktalarını ise ¨Evde Çocuk Boyu ve Kilosu Nasıl Ölçülür?¨ başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.