Çok Sık Hastalanan Çocuklar için Ne Yapılmalı?
Çocukların bağışıklık sistemi yeterince gelişmediği için yetişkinlere göre daha çok hasta olur. 5 yaşın altındaki çocukların yılda 5-6 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmesi normal kabul edilir. Kreşe/anaokuluna giden, kalabalık içerisinde kalan, sigara dumanına maruz kalan, gelişim geriliği sebebi ile enfeksiyonlara açık hale gelen çocuklarda bu sayı 10’a kadar çıkabilir. Ancak bir çocuk bir yılda 10’dan fazla enfeksiyon geçiriyorsa o çocuk, ‘çok sık hastalanan çocuk’ tanımına girer.
Çocuklarda sık hastalanmanın birçok nedeni olabilir. Çocuklarda düşük bağışıklık, alerji, yetersiz beslenme, büyüme geriliği çocuk hastalıklarının en önemli nedenlerinin başında gelir. Çocuğun hangi nedenle sık hastalandığının araştırılması ve tespiti için doktora başvurmak oldukça önemlidir. Eğer sizin de çocuğunuz çok sık hastalanıyorsa, doktora başvurmanızın yanında onun bağışıklığını güçlendirmek için bazı noktalara dikkat etmelisiniz.
Peki, Çok Sık Hastalanan Çocuklar için Ne Yapılmalı?
- Sık hastalanan çocuklarda beslenmenin önemi daha da artar. Anne sütünün 2 yaşına kadar verilmesi, anne sütü yeterli miktarda değilse beslenmenin çocuk devam sütleri ile desteklenmesi bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirir, daha az hastalanmasını sağlar.
- Çocuklarda düşük bağışıklığı desteklemek için A, C, D, B grubu vitamini yönünden zengin beslenmesini sağlamak gerekir. Bağışıklığını desteklemek için kuşburnu, kırmızı biber, yeşil biber, ıspanak ve pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, domates, patates ve turunçgiller gibi C vitamini kaynaklarını çocuğunuzun beslenmesine eklemelisiniz.
- Hasta çocukların beslenmesinde dikkat edilmesi gereken konuların başında hazır, paketlenmiş, işlenmiş gıdalardan ve şekerli gıdalardan çocukları mümkün olduğunca uzak tutmak gelir. Siz de bu gıdalar yerine çocuğunuzun mevsiminde sebze ve meyve yemesine, yoğurt ve kefir gibi fermente gıdalar tüketmesine ve bol miktarda sıvı takviyesi almasına özen gösterin. Bu yiyeceklerin çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendireceğini unutmayın.
- Çocuklarda düşük bağışıklığın ve sık hastalanmalarının sebebi çocuk doktorunuz ile birlikte araştırılmalıdır. Çok sık hastalanmasının altında, beslenme yetersizliği ve gelişim geriliği sebebi var ise doktorunuzun önerdiği uzman beslenme tedavisi ile beslenme kontrol altına alınmalıdır.
- Hastalıkların nedenleri bilinmeden, tedavinin uygulanması doğru olmaz. Tedavi amacıyla aktar ya da eczaneden vitamin ya da yağ gibi ürünler alarak çocuklara kullandırılması oldukça riskli ve tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle sık hastalanan çocuğunuzun neden hastalandığının tespiti için mutlaka doktora başvurmalısınız.
- Çocuklarda sık hastalanmanın önüne geçmek için beslenme kadar çevresel faktörlere de dikkat etmek gerekir. Enfeksiyonlar çoğunlukla solunan hava ve temas ile bulaşır. Kalabalık ve havasız ortamlar hastalıkların daha çok görülmesine neden olur. O yüzden evinizi ve çocuğunuzun odasını sık sık havalandırmayı alışkanlık haline getirin.
- Sigara dumanına maruz kalan çocuklarda enfeksiyon riski ciddi olarak artar, daha sık hastalıklar oluşur. Çocuğunuzu sigara dumanına maruz kalmamasına özen göstererek onu hastalıklara karşı korumalısınız.
- Enfeksiyonların bulaşma yollarından biri de ellerdir. Bu nedenle sık hastalanan çocuğunuzu hastalıklardan korumak için el yıkama sıklığını artırın. El yıkamanın önemini anlatarak zamanla çocuğunuzun el yıkama alışkanlığı kazanmasını destekleyebilirsiniz.
Kaynakça: