Çocukların büyümelerini takip edebilmek için boy, kilo ve baş çevresi ölçülerini düzenli aralıklarla yapmak gerekir. Bu ölçümler, bebeğin doğumundan itibaren gidilen düzenli kontroller sırasında çocuk doktoru tarafından yapılır. Genellikle 1 yaşından sonra aileler bu kontrolleri aksatabilmektedir, fakat çocuklarımızın gelişimi ve büyümesi doğumdan ergenlik dönemine gelinceye kadar devam etmektedir. Bu sebeple, gelişimlerini takip etmeye 1 yaşından sonra da devam etmek gerekir.
Bu içeriğimizde sizlere evdeyken de çocuklarımızın boy ve kilolarını nasıl ölçebileceğinizi derledik. Evde yaptığınız bu ölçümleri, tarihiyle birlikte not alıp, sonradan doktorunuzla paylaşmanızı öneririz. Ayrıca bu değerlerle çocuğunuzun aylara göre gelişimini takip etmek için Büyüme Takip Aracından da yararlanabilirsiniz. Evde çocuk boyu ve kilosu nasıl ölçülür? diyorsanız, işte size önemli ipuçları:
Evde çocukların kilosu nasıl ölçülür?
- Ölçüm öncesinde terazi ayarının sıfırlandığından emin olun. En doğru ölçümleri elde etmek için, çocuğunuzu her seferinde aynı koşullarda tartın. Mesela çocuğunuzu beslenmeden hemen önce veya bez kullanımı devam ediyorsa bezini değiştirdikten sonra tartabilirsiniz.
- Evinizde bebek tartısı varsa, bebeğinizi oturarak ya da yatırarak kilosunu ölçebilirsiniz. Bu sırada bebeğinizin çok hareket etmemesini sağlarsanız, en doğru sonucu alma şansınız artar.
- Bebeğinizin veya çocuğunuzun kilosunu evinizde bulunan normal tartı aleti ile de öğrenmeniz mümkün. Bunun için önce kucağınıza aldığınız bebeğinizle birlikte tartı aletinin üzerine çıkın ve tartılın. Ardından da sadece kendinizi tartın. Bebeğiniz kucağınızdayken çıkan rakamdan, tek başınıza ölçüldüğünüz rakamı eksiltin. İki rakam arasındaki fark, bebeğinizin ağırlığını gösterecektir.
- Eğer çocuğunuz ayakta durabiliyorsa, kilosunu normal tartı aletinde tek başına ölçebilirsiniz. Ağırlık ölçümünü çocuğunuzun giysilerini çıkararak, sadece iç çamaşırları ile yapabilirsiniz.
Evde çocuğun boyu nasıl ölçülür?
- Çocuğunuzun evdeyken boyunu ölçmek için mezura kullanabilirsiniz. Eğer çocuğunuz 1 yaşın üstünde ise boy ölçümünü, duvara yaslanarak ayakta yapabilirsiniz. Ancak bunu yaparken, çocuğunuzun başının arkasındaki en çıkıntılı bölgenin, omuzlarının, bacaklarının arka yüzünün ve topuklarının duvara değdiğinden emin olun. Topuklar birbirine bitişik durumda ve başı dik olmalıdır.
- Çocuğunuz 1 yaşın altındaysa, ayakta ölçmek zorlu olabilir. Boyunu ölçmek için düz bir zemine sırt üstü yatırıp zemine tam olarak bütün vücudunun değdiğinden emin olmalısınız. Ardından başının ve topuğunun bulunduğu noktaları renkli bir kalemle çizin. Bu çizilen yerler arasındaki mesafeyi ölçerek bebeğinizin boyunu öğrenebilirsiniz.
- En doğru ölçüyü alabilmek için aile üyelerinin birinden ölçüm yapılırken yardım isteyebilirsiniz.
- Çocuğunuzun boyunu ölçmek için mezura ile asılabilir bir boy ölçer yapabilirsiniz. Yeterli uzunlukta bir kumaş parçası kesip, yan tarafına bir mezura dikerek ya da kalem yardımıyla uzunlukları işaretleyerek, çocuğunuzun odasına asabileceğiniz güzel bir boy ölçer yapabilirsiniz. Fotoğraf Kaynak: @RahatAnne
Evde çocuğun baş çevresi ölçümü nasıl yapılır?
Çocukların büyüme göstergelerinden biri de baş çevresindeki artıştır. Çocuğunuzun başının arkasındaki kemiğin en çıkıntılı noktasından, kulaklar ve kaşların üzerinden geçecek şekilde bir mezura ile bu ölçümü yapabilirsiniz.
Çocuğunuzun boy, kilo ve baş çevresi ölçümlerini bu yöntemlerle evde de gerçekleştirerek, çocuğunuzun gelişimini ve büyümesini yakından takip edebilirsiniz. Evde yaptığınız bu ölçümleri, çocuğunuzun yaşına göre gelişimini takip etmek gelişimi ne durumda görmek için Büyüme Takip Aracından yararlanabilirsiniz.