Kış Mevsiminde Çocukların Vücut Direnci Nasıl Artırılır?

Çocuklar, gelişmekte olan bağışıklık sistemine sahip oldukları için vücutlarının hastalıklara karşı direnci yetişkinlere göre daha düşük olabilir. İlkbahar ve sonbahardaki hava değişimleri, kış soğukları derken de çocuklar, yıl boyu ortalama 5-6 kere soğuk algınlığı, kulak enfeksiyonu gibi hastalıklar geçirebilirler. 

Özellikle okul döneminde yani sonbahar ve kışın artan hastalanma ihtimalinin önüne geçebilmek için aileler çeşitli önlemler alır. Aslında çocukları belirli mevsimlerde hastalıklardan korumaya çalışmak yeterli değildir. Bağışıklık sistemini destekleyen birkaç uygulama ile çocukların vücudu hastalıklara karşı yıl boyu dirençli hale getirilebilir. İşte, çocuklarda bağışıklık güçlendirmek için yapılabilecekler:

Kış Mevsiminde Direnç

1. Beslenme: Bağışıklık hücreleri de dahil olmak üzere tüm vücudun sağlığını korumada rol oynayan en önemli etken, dengeli ve yeterli beslenmedir. Çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek için öğünlerinde özellikle A, C, D, E vitamini ile çinko, demir ve protein bakımından zengin gıdaların bulunmasına dikkat edilebilir. 

Solunum yolu ve sindirim sisteminin sağlığını destekleyen A vitamini tüketimi için havuç, kabak, ıspanak ve brokoli gibi gıdalar tüketilebilir. 

Antikor üretimine yardımcı olduğu için bağışıklık dostu olarak bilinen C vitamini tüketimi için portakal, mandalina, nar, brokoli gibi kış meyve ve sebzelerinden yararlanılabilir. 

İltihaplanma riskini düşüren ve bağışıklık sistemini destekleyen D vitamini ise yoğurt, yumurta, kefir gibi besinlerle uskumru ve somon gibi yağlı balıklarda bol miktarda bulunur. 

Bağışıklık sisteminin fonksiyonunu yerine getirmesine yardımcı olan çinko ise kümes hayvanları, tam tahıllı gıdalar ve kuruyemişlerde vardır.

Kış Mevsimi Çocuk Direnci Vücut hücrelerini onarıp koruyarak bağışıklık sistemini destekleyen protein tüketimi için baklagiller, kırmızı et, yumurta gibi gıdalar tercih edilebilir. 

Bağışıklık sisteminin görevini yerine getirmesinde rol oynayan en önemli besin kaynaklarından birisi ise demirdir. Kırmızı kan hücrelerinin üretimini destekleyerek bağışıklık sistemini güçlendiren demir için tahıllar, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kırmızı et tüketilebilir. 

Çocuğunuzun yetersiz beslendiğini düşünüyor ve buna bağlı olarak kilo kaybı ve sık hastalanma ile karşılaşıyorsanız doktorunuza danışmanızda fayda vardır. Doktorlar, yetersiz beslenme durumunda çocukların gelişimi ve sağlığını desteklemek için beslenme tedavisi önerebilir. Beslenme tedavisinin bir parçası olan uzman beslenme ürünleri ise çocukların ihtiyaç duydukları protein, vitamin, mineral, yağ ve karbonhidrat gibi besinleri içerir. 

2. Yeterli Uyku: Çocuklarda bağışıklık direnci oluşturmada rol oynayan önemli konulardan birisi de uyku düzenidir. Uyku esnasında bağışıklık sistemi, iltihap ve enfeksiyona karşı mücadele eden bir protein (sitokin) salgılar. Bu nedenle uykusuzluk, bağışıklık sisteminin baskılanarak görevini yerine getirememesine neden olabilir. Çocukların yaşa göre ihtiyaç duyduğu uyku süreleri şunlardır:

  • 1-2 yaş çocukların ortalama 11-14 saat,

  • 3-5 yaş arası çocukların ortalama 10-13 saat,

  • 6-13 yaş arası çocukların ise ortalama 9-11 saat uyumaları önerilir. 

Çocuğunuzun sağlıklı bir uyku alışkanlığı edinmesi için hafta sonu da dahil olmak üzere her gün aynı saatte uyuyup uyanmasına yardımcı olabilirsiniz.

Bağışıklık Ve Spor

3. Fiziksel Aktivite: Düzenli spor, enfeksiyon riskini düşürebildiği için bağışıklık sisteminin önemli bir destekçisidir. Hareketsizlik durumu ise bağışıklık sistemi için risk barındıran hücrelerin sayısının artmasına neden olabilir. Bu nedenle çocuğunuzun gün içerisinde mümkün olduğunca açık havada zaman geçirmesine ve spor yapmasına özen gösterebilirsiniz. 

Çocuklarda direnç yükseltmeye yardımcı olan bu uygulamaları günlük hayatın bir parçası haline getirmekte fayda vardır. Ancak çocuğunuzda sık sık hastalanma ya da istemsiz zayıflama gibi belirtiler gözlemlediğinizde öncelikle doktorunuza başvurmalısınız.

Kaynak 1

Kaynak 2 

Kaynak 3