3 Yaş - Okul Öncesi Çocukların Gelişimi
Son aylarda iyice bağımsızlığını kazanan 3 yaş çocuğu, yeni oyunları ve sürekli soracağı sorularıyla kendini daha da geliştireceği bir döneme adım atar. Peki 3 yaş çocuğu gelişimi nasıl ilerler? Hayal gücü yükselişe geçtiği için artık daha yaratıcı oyunlar oynamaya başlar. Öğrenmeye olan merakı, onu durmadan soru soran minik bir afacana dönüştürür. Hem öğrenmeye hem de öğrendiklerini göstermeye heveslidir. Peki okul öncesi çocuk gelişimine göre 3 yaşındaki çocuğunuzun fiziksel ve bilişsel gelişimi nasıl olur? 3 yaş çocuk gelişimi hakkında merak edilenleri aşağıdaki yazıda bulabilirsiniz.
3 yaş çocuk gelişiminde ideal boy ve kilo ne olmalıdır?
Çocuklar büyürken boyları uzar, kiloları artar. Peki 3 yaşına giren çocuğunuzun büyümesi sizce yeterli mi? 3 yaşındaki kız çocuğunun ideal kilosunun 13,9 kg, erkek çocuğunun ise 14,3 kg olması beklenir. Boy uzunluğu 3 yaşındaki kız çocuğunda ortalama 95,1 cm, erkek çocuğunda ortalama 96,1 cm’dir. Çocukların büyüme takibinin, doğumdan itibaren düzenli aralıkla yapılması gerekir. Siz de çocuğunuzun 3 yaş çocuk gelişimini ve boy kilo takibini Büyüme Takip Aracı ile yapıp, gelişimi yaşına göre ne durumda hemen değerlendirebilirsiniz.
3 yaşındaki çocuğun beslenmesi nasıl olmalıdır?
3 yaş çocuk beslenmesinin temelinde, her öğün protein, tahıl ve sebze grubundan yemekler yiyor olması yatar. Çocuğunuzun öğünlerinin küçük porsiyonlarda ama besleyici içerikte olmasına dikkat etmelisiniz. 3 yaşındaki çocuğun yemek seçimleri günden güne değişebilir. Bu süreçte ona çeşitli sağlıklı yemekler sunmaya özen gösterin. Tanıdık ve sevdiği yemeklerin yanında, sadece küçük bir parça yeni bir yemekten tatması için destekleyebilirsiniz. Çocuğunuzun büyümesi için gerekli protein ve enerji ihtiyacını aldığından emin olup, büyümesini düzenli aralıklarla çocuk doktorunuz ile takip etmeniz önerilir.
3 yaşındaki çocuk fiziksel ve motor becerilerine göre neler yapabilir?
Çocuğunuz büyüdükçe motor becerilerine yenilerini ekler. Kaba motor becerisi olarak düşmeden koşabilir, büyük topları yakalayabilir, merdivenleri kolayca inip çıkabilir. 3 yaş çocuk gelişimine göre ince motor becerilerinde ise düğmeleri ilikleyebilir, oyun hamurunu sıkıp şekil verebilir, makası kullanabilir, kağıdı ikiye katlayabilir. Çocuğunuzun fiziksel gelişimini desteklemek için onu yapabildiği her konuda cesaretlendirebilirsiniz. Top oynamak, koşmak, küçük sporlar yapmak, kalem kullanmasını desteklemek bedensel gelişim için verimli aktiviteler olacaktır.
3 yaşındaki çocuğun sosyal gelişiminde neler yaşanır?
Sosyal beceriler, okul öncesi çocuk gelişiminde oldukça hızlı gelişir. 3 yaş çocuğu yaşını, cinsiyetini, adını soyadını bilecek kadar büyümüş demektir. Çocuğunuz bu yaşta artık uzun cümleler kurmaya başlayabilir. Olayları birbirine bağlayıp olan biteni anlatabilir. Sorunlara çözüm yolları arar. Zeka ve kişilik gelişimi hızla ilerleyen 3 yaşındaki çocuğunuz, öğrenmeye çok heveslidir. Her şeyin nedenini öğrenmek ister, bu merakı nedeniyle de çok fazla soru sorar. Bu süreçte sabırlı olup sorularına ilgiyle cevap vermek 3 yaş çocuklarda öğrenme sürecine ciddi katkı sağlar.
3 yaşındaki çocuğun arkadaşlarıyla ilişkisi nasıldır?
3 yaş çocuk arkadaş edinmede giderek daha başarılı olmaya başlar. Oyun çağına giren 3 yaş çocuğu, artık yaşıtlarıyla birlikte oynar, oyun kurabilir hale gelir ve tüm bunlar ona mutluluk verir. Sosyalleşmeye 3 yaşından sonra başlayan çocukların, arkadaş olan ortamlarda zaman geçirmeleri pek çok davranışı geliştirmelerini sağlar. Yaşıtlarıyla zaman geçirmesi ve oyun oynaması, 3 yaş çocuklarda öğrenme sürecini hızlandıran en önemli faktörlerden biridir. Siz de 3 yaşındaki çocuğunuzun arkadaş edinmesini sağlayarak, onun oyun işbirliğine girmesine destek olabilirsiniz. Diğer çocuklarla oynamasına ve onlarla çatışmaları çözmesine fırsat vermeniz, çocuğunuzun sosyal ve duygusal gelişimini hızlandıracaktır.
Kaynakça